Cilt: 6 Sayı: 2, 1.01.2025

Yıl: 2024

Dergimiz, İslami İlimler/İlahiyat başta olmak üzere sosyal ve beşeri bilimler alanındaki akademik çalışmaları okuyucusuyla buluşturmayı ve böylece ilim dünyasına katkı sunmayı amaç edinmiştir.
Dergide yayımlanan makalelerin bilim, hukuk ve dil açısından sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergide yayımlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmediği gibi yazarlara telif ücreti de ödenmez.

Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi bünyesinde çıkartılan Bitlis İslamiyat Dergisi hakemli bir dergi olup, yılda iki kez yayımlanır. Dergimizde ilahiyat, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında özgün araştırma makalelerinin yanı sıra kitap değerlendirmeleri, sempozyum tanıtımları, tercüme makaleler de (Türkçe-İngilizce-Arapça) yayımlanır.
Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ön değerlendirme aşamasından sonra intihal programı ile taranır. Son aşama olarak da iki hakeme yönlendirilir. Hakemlerimiz ve yazarlarımız arasında çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. İki hakemden olumlu rapor alan makale yayımlanır. Hakemlerden birinin olumsuz rapor vermesi halinde makale üçüncü bir hakeme gönderilir.

Dergimiz, her yıl 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde yayımlanmaktadır.

1. Dergimizde aynı dönemde bir yazarın birden fazla çalışması değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca iki sayı üst üste aynı yazarın makalesi yayınlanmaz.
2. Makale hacmi, başvuruda Türkçe makaleler için 8.000 kelimeyi; yayında (revizyonlarla birlikte) 9.000 kelimeyi geçmemelidir. İngilizce makaleler için başvuruda 12.000 yayında 13.000 kelime sınırı uygulanacaktır. Arapça makaleler için 7.000 kelimeyi geçmemelidir. Ancak bu konudaki nihaî karar Yayın Kuruluna aittir.
3. Başlık, metnin en üstünde, ortalanmış, tüm harfleri büyük, 12 punto, koyulaştırılmış olarak ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
4. İngilizce başlık, Türkçe başlığın hemen altında, 10 punto, normal ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
5. Yazar/yazarların, unvan içermeyen ad/adları, başlığın hemen altında ve başlıktan 6 nk aşağıda, sayfanın sağına yaslanmış biçimde, normal, soyad/soyadlar büyük olarak verilmelidir.
6. Yazar/Yazarların alan bilgileri, unvan, kurum, e-mail ve ORCID numarası sıralamasıyla, aralarda virgülle ayrılmış ve sonda noktalı biçimde, yazar/yazarların adlarının sağında yıldız işareti (*) ile gösterilmiş olarak, sayfa altında, 10 punto, tek aralıklı normal yazılmış sayfa alt bilgisi olarak gösterilmelidir.
7. Özet, başlığın altında, iki yana yaslı, koyu olarak yazılmalıdır. Bu başlığı altında, içeriği en uygun biçimde ifade eden, en az 100, en fazla 200 kelimeden oluşan, 10 punto ile, tek satır aralıklı ve Türkçe yazılmalıdır. Abstract, “Anahtar Kelimeler”in bir satır altında, Abstract başlığı altında, 10 punto ile tek satır aralıklı normal şekilde yazılır. Özet ve Abstract ilk sayfada yer almalıdır.
8. Temel Metin, A4 boyutunda (29.7x21 cm), tüm kenar boşlukları 2.5 cm olan sayfada, MS Word programında, Times New Roman yazı karakteri, 12 punto, 1.5 satır aralığıyla yazılmalıdır.
9. Paragraf yapısı ilk satır 1,25 olarak ayarlanmalıdır. Paragraf yapmak için elle boşluk bırakılmamalıdır. Dipnotlar Times New Roman 10 punto olmalıdır. Dipnotların paragraf yapısı 0,4 asılı olarak ayarlanmalıdır. Kaynakçada yer alan kaynaklar Times New Roman 10 punto olmalı ve paragraf yapısı 1,25 asılı olarak ayarlanmalıdır. Metin ve dipnotta yer alan Arapça ibareler, Traditional Arabic yazı stilinde, metinde 12 punto bold, dipnotta ise 10 punto bold olarak yazılmalıdır. Bilimsel çalışmalar İSNAD ATIF SİSTEMİ (2. Edisyon) göre hazırlanmalıdır. https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/
10. Derginin belirtmiş olduğu yazım kurallarına ve İSNAD Atıf Sistemi 2. Edisyon Dipnotlu Sistem'e uygun olarak hazırlanmayan makaleler Ön Kontrol Aşamasında DOĞRUDAN reddedilir ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmaz.
11. Bölüm başlıkları koyu yazılır ve 1., 2., 3., şeklinde numaralandırılır.
1. Bölüm Başlığı veya Ana Başlık (İlk Harfler Büyük)
1.1. Alt başlık (Cümle düzeni, ilk harf büyük, geri kalanlar küçük harf)
1.1.1. İkinci düzey alt başlık (Cümle düzeni, ilk harf büyük, geri kalanlar küçük harf)
1.1.1.1. Üçüncü düzey alt başlık (Cümle düzeni, ilk harf büyük, geri kalanlar küçük harf)
GİRİŞ, SONUÇ ve KAYNAKÇA başlıkları numaralandırılmaz.

12. Tablolar, metinde sola yaslı ve içeriği 10 punto ile yazılmış şekilde verilmelidir. Tablolar, Tablo 1. şeklinde, koyu, 12 punto ile numaralandırılarak tablo başlıklarına eklenir. Başlıklarda ise kelimenin ilk harfi büyük geri kalanı cümle düzeninde yazılmalıdır. Tablolar alıntı ise tablonun hemen altında, 10 punto ile ve (Kaynak:) başlığında belirtilmelidir. Resim, fotoğraf ve diğer türlü görseller, yazıda verildiği bölümün veya paragrafın hemen altında verilir. Görseller ve Şekiller (Resim/ Görsel/ Fotoğraf 1.) de bu şekilde numaralandırılarak başlıklandırılır ve kaynakları altlarında aynı şekilde gösterilir.
13. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler Ön Kontrol, İntihal Taraması, Hakem Değerlendirmesi ile Türkçe-İngilizce-Arapça Dil Kontrolü aşamalarından geçirilmektedir. Ön Kontrol aşamasını geçen çalışmalar ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınmaktadır.

İSNAD DİPNOTLU ATIF SİSTEMİ https://www.isnadsistemi.org/
The Isnad Citation Style https://www.isnadsistemi.org/en/

ÖRNEK MAKALE KAPAK SAYFASI
ÖRNEK MAKALE ŞABLONU
TELİF HAKKI DEVİR FORMU
ETİK KURUL İZNİNE GEREK OLMADIĞINA DAİR BEYAN FORMU
ARAŞTIRMACILARIN KATKI ORANI BEYANI VE ÇATIŞMA BEYANI

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi bünyesinde yayımlanan Bitlis İslamiyat Dergisi’nde (BİDER) uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Bitlis İslamiyat Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.

1. Yazarın Sorumlulukları
 Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
 İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
 Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.
 Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
 Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
 Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.
Etik Beyan: Etik kurulunu gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için alınan etik kurul onayının “kurul adı, tarih ve sayı numarası” araştırmanın yöntem kısmında belirtilmelidir.
2. Hakemlerin Sorumlulukları
 Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
 Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
 Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
 Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.

3. Editöryal Sorumluluklar
 Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
 Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
 Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
 Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
 Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.
İntihali Ortaya Çıkarma: Bitlis İslamiyat Dergisi'nde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca editör tarafından intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla (iThenticate) makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.


Yayın Politikası
Yayıncı: Bitlis İslamiyat Dergisi, Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi (Bitlis/Türkiye) tarafından yayımlanır.

Kapsam: Bitlis İslamiyat Dergisi; ilahiyat, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında özgün araştırma makalelerinin yanı sıra kitap değerlendirmeleri, sempozyum tanıtımları, tercüme makaleler de (Türkçe-İngilizce-Arapça) yayımlanır.

Yayın Sıklığı: Bitlis İslamiyat Dergisi, yılda 2 sayı (15 Haziran – 15 Aralık) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimize Haziran yayını için makale gönderimi son tarih 30 Nisan; Aralık yayını için makale gönderimi son tarih 31 Ekim'dir. Bu tarihlerden sonra gelecek makaleler bir sonraki yayın dönemi için dikkate alınacaktır.

Makale Kabul: Bitlis İslamiyat Dergisi'ne gönderilecek makalelerin daha önce bir başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. Bir sayıda aynı yazara ait en fazla bir çalışma yayımlanabilmektedir.

Makale Değerlendirme Süreci: Dergimize gönderilen yazılar, önce Yayın Kurulu’nca dergi ilkelerine uygunluk açısından incelenir. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla intihal kontrolünden geçirilir. İsnad 2 Atıf Sistemi Yazım Kılavuzu'na (https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/) uygun görülmeyenler, düzeltilmesi için yazarına iade edilir. Değerlendirme için uygun bulunanlar, ilgili alanda en az iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.

Atıf ve Referans Sistemi: Bitlis İslamiyat Dergisi atıf ve kaynakça yazımında İsnad 2 Atıf Sistemi'nin (https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/) kullanılmasını şart koşmaktadır.

İntihal Tespit Politikası: İntihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. Ön kontrol aşamasında yapılan intihal taraması sonucunda benzerlik oranı % 20’nin üzerindeyse gözden geçirilmesi için makale yazara iade edilir. Bitlis İslamiyat Dergisi'nde yayımlanması kabul edilen yazıların telif hakkı, Bitlis İslamiyat Dergisi editörlüğüne devredilmiş sayılır.

Açık Erişim Politikası: Bu dergi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.

Makale değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.